Er zijn veel redenen om te gaan verbouwen of renoveren. Meer ruimte in huis, meer daglicht naar binnen halen of makkelijker de tuin bij de woning betrekken. Maar steeds vaker is de reden duurzamer wonen en energie besparen!
Verduurzamen doe je in stappen
Om het klimaat te verbeteren moeten we de uitstoot van CO2 terugdringen. Je huis duurzaam maken, helpt daarbij. Een energiezuinige verbouwing klinkt als een overweldigende klus, maar als je het in stappen doet, valt het mee!
1. Bepaal waar je kunt verbeteren
Begin 2015 heeft elk huis een voorlopig energielabel gekregen. Een energielabel laat zien hoe energiezuinig je huis is en geeft tips over energiebesparing. De energielabels lopen van A tot G. Huizen met een A-label zijn het energiezuinigst. Het label vermeldt om wat voor type woning het gaat en hoe het ervoor staat met isolatie, beglazing en verwarming. Heel algemeen kan je uitgaan van de volgende mate van isolatie op basis van het bouwjaar van jouw woning:
- Bouwjaar tot 1975: niet of nauwelijks isolatie
- Bouwjaar 1975 tot 1983: matige spouwmuur- en dakisolatie
- Bouwjaar 1983 tot 1992: overal matige isolatie
- Bouwjaar 1992 tot 2000: goede isolatie
- Bouwjaar vanaf 2000: goede tot zeer goede isolatie
2. Een eerste belangrijke stap in verduurzaming is je huis isoleren
Maar liefst 3 van de 4 woningen in Nederland hebben nog geen goede isolatie. Duurzaam renoveren begint altijd met isoleren. Daarmee bespaar je energie en maak je je huis comfortabeler. Energie die het huis niet kan verlaten, hoef je namelijk ook niet op te wekken! Je kunt muren, vloeren, dak en ramen isoleren.
Kies voor sterk isolerende kunststof kozijnen met energiebesparend isolatieglas of het Select Windows Energie Kozijn. De warmte van binnen lekt met kunststof kozijnen niet naar buiten. In combinatie met het juiste isolatieglas (en een zogenaamde thermische afstandshouder), krijg je een mooie score. Deze wordt uitgedrukt in een U-Window-waarde. Hoe lager dit getal is, hoe minder energie er ontsnapt en hoe beter je energielabel is. We geven je graag uitleg over U-waardes.
Huizen van na 1992 hebben al dakisolatie en dubbel glas, maar muren en vloeren zijn vaak nog niet gedaan. Veel mensen zien op tegen het gedoe, maar muren isoleren gebeurt van buitenaf en de vloer via de kruipruimte. Het is vaak in een halve dag gepiept.
3. Vergeet de ventilatie niet!
Heb je de isolatie op orde, zorg dan voor goede ventilatie. Schone lucht in huis is namelijk beter voor je gezondheid. Een continue luchtstroom is van belang om al het vocht dat we in huis produceren tijdens ademen, koken en douchen te verversen. Deze stroom bereik je met ventilatie; heel belangrijk voor een gezond binnenklimaat waar schimmels en allergieën geen ruimte krijgen. Dat kan via een (mechanisch) ventilatiesysteem in de woning, maar er zijn meer opties via ramen, deuren en schuifpuien.
- Ventilatierooster in (één van de) of bovenop kunststof ramen
- Een ventilatierooster in de schuifpui
- PADK beslag in draaikiepraam voor parallelle ventilatie
- PADK beslag in een kunststof parallelschuifpui
Ventilatie kan je op verschillende manieren realiseren en kan je meenemen bij je investering in nieuwe kozijnen met isolatieglas. Dit is een standaardstap in ons duurzaam woonadvies voor een energiezuinige verbouwing.
4: Bekijk subsidie- en interessante leenmogelijkheden
Er wordt momenteel veel verbouwd, geklust en verduurzaamd. We adviseren je natuurlijk over het verbeteren van jouw woning, maar delen ook graag onze kennis over hoe je deze verduurzaamheidsslag slim kunt financieren. We vertellen je alles over landelijke en lokale subsidieregelingen en wijzen je op interessante leenvormen als de energiebespaarlening. Want niet iedereen heeft beschikking over een spaarpotje, erfenis of een winnend staatslot!
5. Win een persoonlijk advies in voor je energiezuinige verbouwing
Doordat onze partners veel ervaring hebben met duurzaam renoveren, kunnen we je een goed advies geven over jouw verbouwing. Kies je voor HR++ glas of is triple glas een betere keuze voor jouw woning? Zijn er voldoende ventilatiemogelijkheden in jouw woning of is het slim om die ook in de nieuwe kozijnen mee te nemen. Ook daar kijken we samen met jou naar! Neem contact op met de showroom bij jou in de buurt voor een duurzaam woonadvies op maat of bekijk ons gratis Stappenplan voor Duurzaam Renoveren & Energiezuinig Wonen.