Ben je in de winter ook wel eens wakker geworden met die prachtige ijsbloemen op de ramen? Zolang deze creaties zich aan de buitenzijde van het raam bevinden, is dat geen probleem. Het getuigt van goed isolatieglas. Bespeur je beslagen ramen, condens of zelfs ijsbloemen aan de bínnenzijde van de ramen, dan is het tijd voor een goed gesprek met onze adviseurs.
Condens aan de buitenzijde
Condens aan de buitenzijde van het raam ontstaat doordat koude lucht van buiten op het warme isolatieglas neerslaat. Als het binnen veel warmer is dan buiten, zullen de ramen aan de buitenkant beslaan. Beslagen ramen of condens aan de buitenzijde van je raam, bewijst dat je goed isolatieglas hebt. Als de buitentemperatuur stijgt, verdwijnen de beslagen ramen vanzelf. Als de vochtige druppeltjes (door de droge en koude lucht) bevriezen, krijg je ijsbloemen. Heel normaal.
Condens tússen het isolatieglas
Kan je de beslagen ramen binnen en buiten niet schoonvegen omdat het vocht tússen het isolatieglas zit, dan heb je te maken met een lek in het raam. Het is dan zaak het isolatieglas te vervangen.
Condens aan de binnenzijde
Hoe zit het met condens aan de bínnenzijde van je ramen? Dit duidt meestal op een ventilatieprobleem. Zeker met isolerende kozijnen, ramen, deuren en schuifpuien is het belangrijk goed te ventileren. Vocht in huis kan voor schimmel en gezondheidsproblemen zorgen. Beslagen ramen worden op een gegeven moment ramen met druppels erop tot zelfs een plasje op de vensterbank. Maar er moet heel wat gebeuren, willen die druppels binnenshuis bevriezen. Dankzij isolatieglas is het daar binnen meestal te warm voor.
Voorkom condensvorming en beslagen ramen
We produceren per persoon per dag zo’n 3 liter vocht door transpireren en ademen. Denk hierbij aan tot zelfs 1 à 2 liter per persoon per dag, vooral bij inspanning en warm weer. Maar vergeet ook douchen en koken niet. Al dit vocht vind je bij een slechte ventilatie terug op de koudste plek in huis: de ramen. Isolerende kozijnen, ramen, deuren en schuifpuien houden in de winter de warmte binnen en voorkomen dat de hitte in de zomer z’n weg naar binnen vindt. Heerlijk, maar let op: isolatie vraagt ook om ventilatie.
Continue luchtstroom
Ventileer je het overtollige vocht niet het huis uit, dan ontstaat schimmel. De beste remedie is om de ramen even goed tegenover elkaar open te zetten. Al het vocht verdwijnt binnen 10 minuten als sneeuw voor de zon. De oorzaak is hiermee overigens niet aangepakt. Het is belangrijk dat er een continue luchtstroom aanwezig is. Ventileren dus! Dat kan via natuurlijke ventilatie met ventilatieroosters in of op de kozijnen, speciaal ventilatiebeslag op de ramen of via een (mechanisch) ventilatiesysteem.
Meer informatie over beslagen ramen, condensvorming en isolatieglas?
Meer weten over isolerende kozijnen of de juiste ventilatie om condensvorming en beslagen ramen binnen tegen te gaan? Neem vrijblijvend contact op met een van onze Select Windows partners bij u in de buurt.