Je huis verduurzamen loont: het bespaart energie en bij verkoop levert de woning doorgaans een stuk meer op, om maar iets te noemen. De bewoners van een bijzondere villa in de Noord-Hollandse IJmond gingen daarom de uitdaging aan en maakten een 100% gasloze en energieneutrale droomstek.
De in Bauhaus-achtige stijl gebouwde villa is als een warm nest in een stoere jas. De strakke, moderne buitenkant omarmt een verrassend knus interieur met houten vloeren, antieke meubels en flink veel kunst aan de muur. En dat alles in een duurzame schil, waardoor het huis helemaal klaar is voor de toekomst.
Het huis werd gebouwd in 1953, een periode waarin milieubewust bouwen nog niet hoog op de agenda stond. ‘Op koude dagen stookten we letterlijk voor de mussen’, vertellen de bewoners. 'Ontzettend slecht voor de portemonnee en het klimaat natuurlijk, dus pakten we de dankbare klus om te verduurzamen met beide handen aan. Omdat wij veel energie gebruikten, konden wij ook enorm veel besparen’, vertellen ze. De vraag was alleen hoe.
‘De grootste uitdaging was niet om de beste producten voor onze woning te vinden, maar vooral de zoektocht naar de juiste mensen om het werk uit te voeren.’ Ze bezochten twee jaar lang beurzen, lazen vakbladen, voerden gesprekken en verzamelden een klein team van deskundigen om zich heen. ‘Wat zouden zij op basis van hun kennis doen? Kunnen wij dat betalen? Is het beter om de renovatie over meerdere jaren uit te spreiden? En in dat laatste geval: welke voorbereidingen moeten we dan nu al treffen?’
Driedubbele isolatie
Een voorbeeld is de keuze van kozijnen en deuren. Alle buitenkozijnen zijn vervangen door Energie Kozijnen van Select Windows, in combinatie met driedubbel isolatieglas. ‘Deuren en ramen zijn vaak de grootste bron van tocht in huis,’ vertelt de bewoner. ‘Energie Kozijnen hebben meerdere luchtkamers en een isolatiestrook waarmee je warmte en kou tegenhoudt. Ze isoleren tot 40% beter in vergelijking met andere kunststof kozijnen. Zo is het makkelijker om het huis op temperatuur te houden.’
Er zijn honderdvijftig verschillende kleuren en vier verschillende structuren (houtnerf, mat, metallic of ligna) om uit te kiezen. Ze kozen voor de bijzondere kleur quartzgrijs. Daarmee zijn de kozijnen net iets lichter dan de aluminium gevelprofielen, wat voor een fraai aanzicht zorgt. Binnen zijn de kozijnen bijna allemaal fris, tijdloos wit. Op de eerste verdieping is met een houtaanzicht gewerkt en op de begane grond is juist een wat strakker profiel toegepast.
Om de warmte nog beter binnen te houden, werden de buitenmuren op de eerste verdieping ingepakt in 25 centimeter dik isolatiemateriaal, met crèmekleurige stuc daar overheen. Op de begane grond werd gekozen voor isolatieplaten met daar tegenaan aluminium gevelbekleding in een warme, zwartgrijze kleur.
Isolatie
Ook werd er een beter geïsoleerd dak op het huis gezet. De bewoners hebben een gouden tip: ‘Wij kozen voor een witte dakbedekking. Die reflecteert het zonlicht en hierdoor blijft ons dak in de zomer tot wel 50% koeler. Bijkomend voordeel is dat het rendement van zonnepanelen op een witte dakbedekking tot 15% hoger uitvalt.’
Last but not least als het gaat om de isolatie van de buitenkant: de voordeur. Er werd gekozen voor een isolerende kunststof voordeur van Select Windows in een iets lichtere kleur dan de aluminium gevelbekleding. Het totaalplaatje ziet er smaakvol en luxe uit. ‘De hoofdentree is bovendien slim aangepast,’ vertellen ze. ‘Bezorgers kunnen hun pakketten nu heel simpel in onze hal neerzetten, zonder dat zij het huis in hoeven.’
Frisse lucht
Met de buitenkant van de woning zit het dus wel goed. De warmte blijft binnen en eventuele tocht wordt buiten de deur gehouden. Maar hoe pakten ze het duurzaam renoveren van de binnenkant aan? ‘Dat begon met goede ventilatie. Het gevaar van een geïsoleerde woning is dat je ineens in een ‘ballon’ komt te wonen, waar vocht, fijnstof, CO₂ en geuren niet meer kunnen ontsnappen. Ventileren is daarom heel belangrijk.’ Zelf installeerden we hiervoor een warmteterugwinsysteem (WTW-systeem). ‘Ons huis is in de jaren ’50 voorzien van een grote luchtverwarmingsketel met een uitgebreid kanalenstelsel. Toen we hier ongeveer 28 jaar geleden kwamen wonen, hebben we deze ketel er direct uitgehaald, maar de kanalen zaten er nog. Die konden perfect worden gebruikt voor de aanleg van het WTW-systeem.’ Een groot voordeel van dit systeem is dat de ramen niet meer open hoeven, zodat je tijdens koudere dagen de warmte binnen houdt en toch je huis kunt luchten.
Airconditioners gebruiken veel stroom, daarom is er ook ruim aandacht besteed aan zonwering. De elektrische zonneschermen zijn mooi weggewerkt achter het isolatiemateriaal. Op ongeveer een meter maken de schermen een kleine knik naar buiten, zodat het huis geen kantooruitstraling krijgt. ‘Hierdoor wordt de zon perfect buitengehouden, terwijl wij van ons mooie uitzicht kunnen blijven genieten,’ leggen ze uit.
100% gasloos en 100% energieneutraal
Dankzij alle aanpassingen is de bijzondere villa nu 100% gasloos. ‘En ook de energielevering is flink verduurzaamd. Op ons dak zitten 45 zonnepanelen. Daar wekken we meer energie op dan we gebruiken, ons huis is dus 100% energieneutraal.’ Met een sedumdak bij de slaapkamer en een ondergrondse regenwatertank van 10.000 liter is het duurzame plaatje compleet. ‘Met het water uit de regenwatertank kunnen we de tuin sproeien en de toiletten doorspoelen.’ We zijn super enthousiast over ons vernieuwde, duurzame droomhuis. De kosten vallen bovendien erg mee. ‘Door de hoge energieprijzen én aantrekkelijke subsidies hebben wij onze investering er al in ongeveer zeven jaar uit’, benadrukken ze. ‘En dat terwijl we geen enkele concessie hebben gedaan!’
Wil jij ook duurzaam renoveren?
Neem dan contact op met de showroom bij jou in de buurt voor een duurzaam woonadvies op maat of bekijk alvast ons gratis Stappenplan voor Duurzaam Renoveren & Energiezuinig Wonen.