Terwijl de discussie tussen virologen hoogtij viert, is het juist nu verstandig zelf te zorgen voor genoeg frisse lucht binnenshuis. Wij leggen graag het verschil tussen ventileren en luchten uit en geven u tips voor een gezond binnenklimaat in uw woning.
Behalve in de winter, heeft u vooral ook in de zomer profijt van een goed geïsoleerde woning. U houdt niet alleen de kou buiten in herfst en winter, maar zomers ook de warmte. En goede isolatie sluit ook geluidsoverlast van bijvoorbeeld een drukke weg of vliegtuiggeluiden buiten.
Gezond binnenklimaat
Pas wel op dat u het niet té veel afsluit allemaal. Afvoer van vieze luchtjes en toevoer van verse lucht blijft belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Vandaar dat wij altijd isolatie en ventilatie hand in hand laten gaan bij onze isolerende kozijnen, ramen, deuren en schuifpuien.
Gezond wonen
Het is bekend dat slechte ventilatie allergieën, luchtwegproblemen en irritatie van de slijmvliezen veroorzaken of verergeren. Daar komt nog bij dat hoestdruppels bij slechte ventilatie langer in een ruimte blijven hangen waardoor het coronavirus vrijer spel heeft. Het RIVM beaamt het belang van ventilatie voor een gezond binnenklimaat, maar ze willen er nog niet aan (in tegenstelling tot de landen om ons heen) dat de kans op corona-overdracht toeneemt bij slechte ventilatie. Wij nemen graag het zekere voor het onzekere…
Frisse lucht in huis
Terwijl de discussie tussen virologen hoogtij viert, is het juist nu verstandig zelf te zorgen voor genoeg frisse lucht binnenshuis. Liefst via ventilatie. Ventileren is niet hetzelfde als luchten. Luchten doet u als u ramen en deuren tegenover elkaar openzet. Dat doet u kortstondig: zodra u het raam of de deur sluit, stapelen de vieze luchtjes weer op.
Hoe ventileert u goed?
Een continue luchtstroom is van belang om al het vocht dat we in huis produceren tijdens ademen, koken en douchen te verversen. Deze stroom bereikt u met ventilatie. Dat kan via een ventilatierooster in een raam of schuifpui, maar ook door een draaikiepraam op de ventilatiestand te zetten en te kiezen voor inbraakveilig PADK-beslag op uw draaikiepraam of schuifpui.
- Ventilatierooster in (één van de) kunststof ramen
- Een ventilatierooster op het glas van een schuifpui
- Topventilatie rooster bovenop het raamkozijn, deur of schuifpui
- Standaard 4 ventilatiestanden in draaikiepramen
- PADK beslag in draaikiepraam voor parallelle ventilatie
- PADK beslag in een kunststof parallelschuifpui
- Ventilatiestanden op kunststof dakraam
Luchten is anders dan ventileren
Een alternatief om in elk geval in deze periode zeker te zijn van voldoende frisse lucht, kunt u de schuifpui op de kierstand zetten, de openslaande deuren op een haakje zetten of een klepraam of valraam openzetten zodat condens druppels geen kans maken. Ook het draaikiepraam in de kiepstand zetten is een manier van luchten.
Nadeel is wel dat u ’s zomers behalve schone lucht ook warme lucht naar binnen haalt. En ’s winters natuurlijke koude lucht. Daarom is energiezuinig ventileren veel prettiger. Zeker voor een goede nachtrust is het fijn als u bijvoorbeeld met isolerende draaikiepramen (waar standaard vier ventilatiestanden opzitten) tocht voorkomt terwijl u continu de lucht ververst.
Tips om te luchten:
- Zet een valraam of klepraam open
- Zet het draaikiepraam in één van de 4 kiepstanden
- Zet de (openslaande) deur op een kier
- Gebruik de kierstand van de schuifpui
- Zet een dakraam in de kierstand
Bezoek de showroom voor een advies op maat
Bent u toe aan nieuwe kozijnen? Doe het dan gelijk goed. Onze Select Windows partners ontvangen u graag in hun RIVM-verantwoorde showroom en informeren u graag over isolerende kunststof kozijnen, ramen, deuren en schuifpuien én informeren u over het belang van ventilatie voor een gezond binnenklimaat in uw woning.