In de markt zijn er twee manieren om een kozijn te monteren: stomp of met een stelkozijn. Een stelkozijn is een houten of kunststof lat of frame die in de spouw (muuropening) wordt aangebracht en zo de verbinding vormt tussen de buiten- en binnenmuur. Dankzij het stelkozijn zit het uiteindelijke montagekozijn steviger in de spouwmuur.
Een stompe montage is een montage van een kozijn zónder aanslag en zónder stelkozijnprofiel.
Montage met stelkozijn
Wie bij kozijnrenovatie op zoek is naar een optimale isolatie, kierdichting én een veilige en stevige montage, kiest voor montage met stelkozijnprofielen. Deze profielen worden tegen de ruimte van binnenmuur-spouw-buitenmuur geplaatst (in de dagkant van het metselwerk); dat is waar het uiteindelijke kozijn in gemonteerd wordt. Stelkozijnen zijn ook onderdeel van de montagevoorschriften van branchevereniging VKG Keurmerk.
Vervolgens kan het uiteindelijke kozijn eenvoudig vanaf de buitenzijde in het stelkozijn worden getrokken. Het kozijn kan vervolgens met schroeven of een clicksysteem in het stelkozijn worden vastgezet.
Naast dat montage met stelkozijn stevig en duurzaam is, zijn er nog andere redenen voor deze manier van monteren:
- Over het algemeen vervangen we bestaande kozijnen in bestaande of al wat oudere woningen. Daar is de binnenmuur vaak voorzien van een extra laag (bijvoorbeeld behang, tegels, stucwerk, aftimmering) in dat geval creëert het stelkozijn ruimte om dat verschil tussen binnen- en buitenmuur netjes op te vangen.
- Als je werkt met een kozijn met aanslag – en dus een stelkozijn- creëer je ruimte voor de raam- of deurscharnieren aan de binnenzijde. Zo zorg je er dus voor dat een raam of deur goed open kan.
Stompe montage
Architecten nemen soms stompe kozijnen op in hun ontwerpen omdat hiermee een smaller/slanker aanzicht en grotere glasoppervlakken gecreëerd kunnen worden. In het geval van stompe montage wordt het kunststof of aluminium kozijn strak tussen het metselwerk gemonteerd, waarna het aan de buitenzijde wordt afgedicht met een afdichtingsrubber, compriband en kit. Een zeer secure montage is in dit geval noodzakelijk om een optimale hechting en wind- en waterdichting te borgen. Bovendien moet in de juiste (weers)omstandigheden worden gewerkt. Bij een (te) natte ondergrond of (te) koude buitentemperaturen zal de kit bijvoorbeeld niet hechten.
In sommige gevallen is bij een renovatieproject stomp monteren de enige mogelijkheid. Bijvoorbeeld als de deur doorgang te smal wordt.
Meer vragen over de montage van jouw kozijnen?
Een Select Windows adviseur in een showroom bij jou in de buurt informeert je graag over de montage. Je kunt bij je persoonlijke adviesgesprek in de showroom dus ook technisch advies voor de montage manier in jouw woning bespreken.