Omdat je op deze pagina terecht bent gekomen, is de kans groot dat je op zoek bent naar de betekenis van borstwering. Wat is een borstwering, hoe ziet het eruit, wanneer pas je het wel of juist niet meer toe en wat zijn de mogelijkheden voor jou? Op deze jargonpagina van Select Windows leggen we je alles glashelder uit.
Waar komt de naam vandaan?
De benaming komt uit het verleden in de tijd van kastelen en ridders waarbij muren tot borsthoogte beschermde tegen aanvallen. De term "borstwering" stamt af van het Oudnederlandse woord "wering", wat bescherming of afscherming betekent. Het woord is samengesteld uit "borst", wat refereert aan borsthoogte, en "wering", wat een verdedigende structuur aanduidt.
Historisch gezien werden borstweringen gebruikt op kastelen, vestingen en schepen om bescherming te bieden tegen vijandelijke aanvallen. Soldaten konden achter de muur dekking zoeken en toch blijven schieten of vechten. Dit verdedigende element zie je nog steeds terug in militaire toepassingen, maar tegenwoordig heeft de borstwering vooral een functionele en esthetische rol in architectuur.
Een borstwering is dus een lage muur of verhoging die dient als bescherming of afscheiding. In de bouwkunde wordt de term vaak gebruikt voor het gedeelte van een gevel of balustrade dat zich onder een raam bevindt. Dit kan zowel binnen als buiten een gebouw zijn. De borstwering heeft niet alleen een esthetische functie, maar draagt ook bij aan veiligheid en isolatie. In moderne architectuur worden borstweringen niet alleen van steen of beton gemaakt, maar ook van glas of metaal, afhankelijk van de gewenste uitstraling en functionaliteit.
Waar zie je een borstwering?
De borstwering die wij bij kozijnrenovaties tegenkomen is het gedeelte van een muur dat zich tussen de vloer en de onderkant van het kozijn bevindt. Bijvoorbeeld onder een woonkamerraam of erkerraam, of onder een zogenaamd melkmeisje. Soms slopen we de borstwering weg, omdat het raam vervangen wordt door bv een schuifpui of tuindeuren. Dat zien we wel in achtergevels van woningen.
Ook in keukens komen we vaak een borstwering tegen. In doorzonwoningen uit de jaren 70 en 80 met een achterdeur die uitkomt in de keuken, zit er naast die achterdeur ook vaak een keukenraam. De borstwering wordt dan gebruikt om het keukenblok tegenaan te plaatsen.
Hoe ziet dat er dan in de praktijk uit?
In diverse vtwonen metamorfoses hebben we een borstwering weggehaald om er een groter kozijn te plaatsen, zoals bijvoorbeeld in de woonkeuken in De Meern, ook hebben we in Uitgeest een achterdeur vervangen voor een keukenraam met een borstwering. In de woning werd er daardoor meer ruimte voor de keuken gecreëerd en aan de buitenzijde werd het netjes afgewerkt met gepotdekselde gevelbekleding.
Borstwering verwijderen tijdens kozijnmontage
Een borstwering wegslopen bij een kozijnrenovatie komt dus met regelmaat voor en is onderdeel van de montage. Dit deel van de renovatie wordt ook uitgevoerd door de montageteams die de kozijnen plaatsen. Je hoeft er dus geen extra klusploeg voor in te huren of dit deel van de verbouwing via een aannemer te laten verlopen. Waar je wel over na moet denken bij het verwijderen van een borstwering, is dat er vaak een radiator tegen bevestigd is. De warmtebron die je daarmee verwijderd kan je op diverse andere manieren opvangen. Ook daar hebben we tips en suggesties voor, dat lees je in ons blog over ‘waar blijft de radiator na een verbouwing?’.