Een erker is een ronde, vierkante of veelhoekige gesloten uitbouw aan je huidige woning om je woonkamer of woonkeuken te verlengen en vergroten. Een erker steekt buiten de gevel uit en kan gezien worden als een uitgebouwd venster. Vaak heeft een erker een gemetseld onderdeel (zogenaamde borstwering) met daarboven een raampartij zoals je veel ziet in jaren 30 woningen, maar we zien ook steeds vaker erkers met glas tot op de grond of uitgevoerd in strak antracietgrijs of zwart.
Meer licht en ruimte met een erker
Door een erker krijg je meer ruimte in je woonkamer of ander deel van je huis. Meestal wordt een erker aan de voorkant van het huis uitgevoerd. Maar bij moderne woningen zie je het ook vaak aan de zijkant; bijvoorbeeld bij hoekwoningen. Een erker kan zich over meerdere verdiepingen uitstrekken. Niet alleen zorgt een erker voor een zeer karakteristieke uitstraling van uw woning, ook van binnen vormen erkers een belangrijke bijdrage aan de sfeer en ruimtebeleving.
Maatwerk erkerkozijnen
Wij maken allemaal verschillende erkerkozijnen. Elke woning en woonwens is anders. Bij jaren’30 woningen verwerken we vaak glas in lood in de bovenlichten. We maken het bestaande glas in lood identiek na of komen samen tot een nieuw ontwerp glas en plaatsen dat in een kunststof raam.
Maar ook komt een draaikiepraam op de hoek, een vaste vleugel of een val of klepraam in de bovenlichten veel voor in erkers. Ook een roedeverdeling in het glas zien we veel bij erkerkozijnen. Wij monteren dan roedes op of in het glas (wienersprossen).
Erkers en vergunningen
Een erker wordt meestal aan de voorzijde van een woning geplaatst, dit is nagenoeg altijd vergunningplichtig. Bij het renoveren van een bestaande erker kan het zijn dat er geen vergunning nodig is. Mocht je de erker aan de achterzijde of aan de zijkant van de woning willen, dan kan het zijn dat je vergunningsvrij mag bouwen. Het Ministerie van Binnenlandse zaken heeft er een handig overzicht voor gemaakt.