Een stelkozijn is een houten of kunststof lat of frame die in de spouw (muuropening) wordt aangebracht en zo de verbinding vormt tussen de buiten- en binnenmuur. Dankzij het stelkozijn zit het uiteindelijke montagekozijn veel steviger in de spouwmuur. Een stelkozijn wordt ook wel een stelkantstuk of een stellijst genoemd.
Doordat het uiteindelijke kozijn niet is verankerd in de spouwmuur, is er bijvoorbeeld minder kans op scheuren en schade in de binnenmuur. Bovendien wordt het risico dat het kozijn los gaat zitten weggenomen. De belangrijkste functie van het stelkozijn is echter om een goede en duurzame kierdichting en wind- en waterdichtheid te garanderen en om tocht in de spouwmuur te ondervangen; met andere woorden, het verbetert de isolerende werking van de investering in kunststof kozijnen met isolatieglas. Daarnaast draagt het stelkozijn bij aan een goede inbraakwerendheid.
Houten of kunststof stelkozijnen
Vroeger werden stelkozijnen gemaakt van hout, dat gemakkelijk te bewerken én ter plekke op maat te zagen is. Tegenwoordig zijn echter ook kunststof stelkozijnen leverbaar, die inspelen op eisen die gesteld worden aan circulair bouwen en isolatiewaardes. Niet voor niets wordt kunststof door steeds meer timmerfabrieken én verwerkers omarmd. Met de actuele houtprijzen is kunststof een aantrekkelijk alternatief, waarbij je ook direct van diverse aanvullende isolatie en duurzaamheidsvoordelen kunt profiteren. Een kunststof stelkozijn kan bijvoorbeeld niet rotten of schimmelen, omdat het geen vocht opneemt.
Kozijnrenovatie met stelkozijn
Wanneer je een bestaand kozijn laat vervangen voor een nieuw houten, aluminium of kunststof kozijn, dan zal vaak ook de bestaande stelkozijnlat vervangen moeten worden. Vaak wordt deze bij het verwijderen van het oude kozijn beschadigd, waardoor hij zijn functie verliest.