Hoeveel zin heeft het om in een oude woning triple glas te plaatsen? Het antwoord is kort: veel! Je kunt denken: ach, de muren zijn slecht geïsoleerd dus de warmte loopt er toch wel uit. Maar let op: de zwakste plek zijn kozijnen en het glas. Dáár verlies je de meeste warmte. Ook al zijn de muren oud en isoleren ze ‘slecht’. Een muur isoleert beter dan het allerbeste kozijn en het beste isolatieglas.
We hebben in Nederland nooit veel aandacht gehad voor isolatie. Jarenlang hebben we veel warmte die we opwekten, laten vervliegen en ontsnappen. De oliecrisis in 1973 veranderde dit, maar pas in 1994 is het Bouwbesluit geboren en zijn er isolatie-eisen tot stand gekomen. We hebben in een eerder blog uitgelegd hoe het zit met U-waarde in dubbelglas, maar wat zijn RC-waarden en hoe verhouden deze zich tot elkaar?
RC-waarde, wat is dat?
De RC-waarde is een cruciale en waarschijnlijk de meest bekende parameter voor isolatie. Naar deze waarde wordt namelijk gekeken in het bouwbesluit. Om aan het bouwbesluit te voldoen, dien je een minimale RC-waarde te behalen. De specifieke RC-waarde hangt af van de aard van de constructie die geïsoleerd wordt.
De afkorting 'RC' in 'RC-waarde' staat voor 'Resistance Construction', wat de warmteweerstand van een volledige constructie met isolatie aangeeft. Dit omvat bijvoorbeeld geïsoleerde spouwmuren, daken of vloeren. De RC-waarde illustreert dus de isolerende kwaliteit van de gehele constructie. Een hogere RC-waarde resulteert in een warmer, droger huis en een verlaagde energierekening, omdat er minder warmteverlies optreedt. De RC-waarde wordt uitgedrukt in m²K/W.
RC-Waarde |
U-waarde |
---|---|
Isolatiewaarde | Warmteverlies |
Isolatie van de totale constructie (dak, muur, gevel, vloer) | Warmteverlies van kozijnen en het glas |
Hoe hoger het getal, hoe beter. | Hoe lager het getal, hoe beter. |
Berekenen RC-Waarde
Het berekenen van de RC-waarde is niet zo eenvoudig. Dat is ook wel logisch, aangezien er veel factoren zijn om rekening mee te houden. Zo hebben we te maken met de verschillende materialen waaruit een constructie is opgebouwd zoals hout, kunststoffen, metalen en uiteraard isolatiemateriaal. Andere factoren die invloed hebben zijn luchtlagen in de constructie en koudebruggen. Er bestaat een formule om de RC-waarde te berekenen, maar die is voor de leek niet makkelijk te begrijpen. Wij raden aan om een deskundige de RC-waarde te laten berekenen. Wanneer je toch zelf liever rekent, gebruikt dan bijvoorbeeld de Rc-waarde calculators op de websites van Knauf of Rockwool.
RC-waarde eenheid omrekenen naar U-waarde
Deze waardes worden nogal eens door elkaar gegooid. Om de isolatiewaarde (RC-waarde eenheid) en het warmteverlies (U-waarde) te kunnen vergelijken, is er een eenvoudige formule bedacht: U=1:RC. Als je de RC-waarde weet, dan kan je dus eenvoudig de U-waarde uitrekenen. In 1994 was de standaard isolatiewaarde van een spouwmuur zo’n beetje RC 2,5 (hoe hoger hoe beter). Dit betekent dat de U-waarde 0,4 is (hoe lager hoe beter): 1 delen door 2,5. Zó slecht is het dus niet gesteld met de spouwmuren in Nederland. Een dak moet tegenwoordig al een RC van 6 hebben (U-waarde 0,16), een gevel 4 (U-waarde 0,25) en de vloer 3,5 (U- waarde 0.29)
Minder warmteverlies door glas
Nóg dikkere isolatie in muren, vloeren en daken levert in verhouding weinig op. Zeker als de warmte verloren gaat via de kozijnen en de beglazing; dat is vaak het grootste energielek in de gevel. Steek de isolatie dus liever in isolerende kozijnen, ramen, deuren en schuifpuien met HR++ of triple glas. Sommige huizen hebben nog enkel glas met een Ug-waarde van 5,4. Bij dubbel glas daalt de waarde naar 2,6 en met HR++ zit je al op Ug-waarde 1,1. Triple glas levert nog eens bijna de helft minder warmtevlies op (Ug-waarde 0,6). Bekijk vooral ook eens onze Select Windows Energie Kozijn-serie; sterk isolerende kunststof kozijnen, ramen, deuren en schuifpuien mét triple glas. Met deze kozijnen ga je zeker besparen op jouw energieverbruik.
Laat je informeren
Laat je door de Select Windows partner bij jou in de buurt informeren over U-waarden en RC-waarden en vraag ook naar het Select Windows Energie Kozijn; het best isolerende kozijn van dit moment. Zo weet je zeker dat je duurzaam bezig bent.
- En nog een extra advies; let bij isolatie ook vooral op de ventilatie.
- En weet ook dat er interessante subsidie en financieringsmogelijkheden zijn.
- Ook hebben we een gratis stappenplan voor Duurzaam verbouwen en Energieneutraal wonen opgesteld dat eenvoudig via email aan te vragen is.