Select Windows

Select Windows RC-waarde - boerderijraam verhuisraam

RC-waarde en U-waarde helder uitgelegd

Hoeveel zin heeft het om in een oude woning triple glas te plaatsen? Het antwoord is kort: veel! U kunt denken: ach, de muren zijn slecht geïsoleerd dus de warmte loopt er toch wel uit. Maar let op: de zwakste plek zijn uw kozijnen en uw glas. Dáár verliest u de meeste warmte. Ook al zijn de muren oud en isoleren ze ‘slecht’. Een muur isoleert beter dan het allerbeste kozijn en het beste isolatieglas.

We hebben in Nederland nooit veel aandacht gehad voor isolatie. Jarenlang hebben we voor de mussen gestookt. De oliecrisis in 1973 veranderde dit, maar pas in 1994 is het Bouwbesluit geboren en zijn er isolatie-eisen tot stand gekomen. We hebben eerder uitgelegd hoe het zit met U-waarden, maar wat zijn RC-waarden en hoe verhouden deze zich tot elkaar?

RC-Waarde

U-waarde

IsolatiewaardeWarmteverlies
Isolatie van de totale constructie (dak, muur, gevel, vloer)Warmteverlies van kozijnen en het glas
Hoe hoger het getal, hoe beter.Hoe lager het getal, hoe beter.

Deze waardes worden nogal eens door elkaar gegooid. Om de isolatiewaarde (RC-waarde) en het warmteverlies (U-waarde) te kunnen vergelijken, is er een eenvoudige formule bedacht: U=1:RC.

RC-waarde omrekenen naar U-waarde

Als u de RC-waarde weet, dan kunt u dus eenvoudig de U-waarde uitrekenen. In 1994 was de standaard isolatiewaarde van een spouwmuur zo’n beetje RC 2,5 (hoe hoger hoe beter). Dit betekent dat de U-waarde 0,4 is (hoe lager hoe beter): 1 delen door 2,5. Zó slechts is het dus niet gesteld met de spouwmuren in Nederland. Een dak moet tegenwoordig al een RC van 6 hebben (U-waarde 0,16).

Minder warmteverlies door glas

Nóg dikkere isolatie in muren, vloeren en daken levert in verhouding weinig op. Zeker als de warmte verloren gaat via de kozijnen en de beglazing. Steek de isolatie dus liever in isolerende kozijnen, ramen, deuren en schuifpuien met HR++ of triple glas. Sommige huizen hebben nog enkel glas met een U-waarde van 5,4. Bij dubbel glas daalt de waarde naar 2,6 en met HR++ zit je al op U-waarde 1,1. Triple glas levert nog eens bijna de helft minder warmtevlies op (U-waarde 0,6).

Laat u informeren

Laat u door de Select Windows partner bij u in de buurt informeren over U-waarden en RC-waarden. Zo weet u zeker dat u duurzaam bezig bent. En nog een extra advies; let bij isolatie ook vooral op de ventilatie.

Share on email
Email pagina
Share on facebook
Deel pagina
Share on whatsapp
Verstuur via WhatsApp