In 2050 wil Nederland volledig energieneutraal wonen en zijn. Zowel in nieuwbouw als bestaande bouw. Dat vraagt om duurzame aanpassingen. Van zonnepanelen en isolatieglas tot het plaatsen van kunststof kozijnen en het verwijderen van de gasaansluiting in de woning.
Zelfs banken stimuleren woningeigenaren zich te verdiepen in de mogelijkheden voor verduurzaming van hun woning. “De meeste woningeigenaren hebben meer dan voldoende ruimte binnen hun hypotheek om een flinke verduurzamingsslag in hun woning te maken,” zo liet de Nederlandse Vereniging van Banken in de zomer van 2018 weten.
Beter woongenot
Veel maatregelen zijn niet eens zo kostbaar of ingrijpend als men denkt. Daarbij zijn er tal van gunstige subsidies en regelingen en voordelige financieringen om de woning te verduurzamen, ook op lokaal of gemeenteniveau. Het verschil van de oude en nieuwe rekening kan eenvoudig gebruikt worden op de financiering af te lossen. Dus wat let jou om de eerste stappen te zetten? Het komt behalve het milieu en de energierekening vooral ook het woongenot ten goede.
Gasloos bouwen
Het verkrijgen van gas gebeurt nauwelijks op duurzame wijze. Stroom daarentegen wordt steeds vaker uit duurzame bronnen opgewekt. Vanaf 1 juli mogen geen gasaansluitingen meer gelegd worden in nieuwbouw woningen. Deze woningen hebben enkel stroom die bij voorkeur opgewekt wordt door zonnepanelen, zonneboiler of een warmtepomp. Vervolgens is het de kunst de energie die eenmaal is opgewekt, niet te laten ontsnappen uit de woning. Daar komen isolatieglas, kunststof kozijnen, vloer- en gevelisolatie bij kijken.
Nul op de meter
Welke toepassing is in jouw situatie wijsheid? Wat scheelt het in de maandlasten? Gemeenten hebben gezamenlijk een stichting opgericht: Stichting Nul op de Meter. Om het energieverbruik (en dus joúw energierekening) te verlagen, werken ze samen met aannemers en installateurs en geven ze de garantie dat maatregelen ook daadwerkelijk leiden tot de afgesproken besparing. Goed om eens naar te informeren bij jouw gemeente.
Terugverdientijd
De te verwachten terugverdientijd is bij de keuze natuurlijk van groot belang. Verwacht je niet zo lang in de huidige woning te blijven, kies dan voor spouwmuurisolatie (terugverdientijd 3,3 jaar) in plaats van zonnepanelen (10 jaar). De terugverdientijd van vloerisolatie (9 jaar) en dakisolatie (7 jaar) valt daar tussenin. Kunststof kozijnen met isolatieglas, ramen, deuren of een schuifpui gaan maar liefst 30 jaar mee dus zodra je deze plaatst, stijgt direct jouw woning in waarde. Verkoop je het huis dan kun je met het verplichte energielabel aantonen hoe energiezuinig jouw woning is.
Energie kozijn heeft de laagste u-window waarde
Ook Select Windows denkt met jou mee en ontwikkelde het Energie kozijn. Dit is een combinatie van het best isolerende kunststof kozijn (Hollands Blok of Hollands Facet) met triple glas. Dit kunststof kozijn heeft een u-Window waarde lager dan 0,9 W/m2K en is uitermate geschikt voor energieneutraal wonen.
Energieneutraal wonen
In 2050 wil heel Nederland volledig energieneutraal wonen. Zowel in nieuwbouw als bestaande bouw. Ga je verbouwen of renoveren? Zorg dat je futureproof bent. Select Windows heeft een breed netwerk en denkt graag met je mee wat in jouw situatie een verstandige duurzaamheidskeuze is. Meer weten, neem contact met ons op!